Mi a mikroszál?

Tanácsok szövet-, és bőr kárpitos bútorok ápolásához

Mi a mikroszál?


Régebben az ember csak a természetben fellelhető rostszálakat használ­ta fel. Azonban a pamut és a vászon a használattól és a gyakori mosástól kidörzsölődik, a selyem túl kényes és gyengéd törődést igényel, a gyap­jú érintése pedig sokakat irritál. Csak egy évszázaddal ezelőtt készült el a műselyem, ami az első emberileg előállított kelme volt. Akkor indult be a a rostszálak kémiája.

Manapság sok területen használják a nem természetből származó, hanem mesterségesen előállított rostszálakat, például a bútori­parban is. Az egyik ilyen találmány a mikroszál, melynek népszerűsége egyre nagyobb a bútoriparban.

A mikroszál egy mesterségesen előállított anyag. Két alapvető rost a polye­ster és a polyamide (a nylon mellékterméke) kombinációjából jött létre.
Mennyire vékony a mikroszál? Egy rostszál (például selyem) átmérőjének vagy finomságának mértékegysége a den. Ez egy 9000 méter hosszú rost­szál súlyát mutatja grammban. Minél magasabb ez a mérőszám, annál va­stagabb a rostszál. Akkor hívjuk mikroszálnak, ha 1 dennél kevesebb. Például egy finom selyem körülbelül 1,25 den. A mikroszálnak körülbelül 0,9 dennek vagy kevesebbnek kell lenni. Sok mikroszál 0,5 és 0,6 den között van. Mivel a mikroszál annyira vékony, így sok rostszál tehető egymás mellé nagyon szorosan és ebből fonál készíthető. Az olyan szövet, amit sok mikroszálból állítanak elő sűrűbb lesz és színe mélyebb, gazdagabb, intenzívebb.

A legfinomabb mikroszál átformálja a divatvilágot, miközben az iparban a mesterséges szálak könyörtelenül átveszik a hagyományos anyagok helyét.

Viselje gondját
kanapéjának

Textil

Mikroszál
Folteltávolító